1912. május 7.: Pincérek és szállodai dolgozók általános sztrájkja New Yorkban

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1912. május 7-én a Belmont Hotel 150 dolgozójának munkabeszüntetésével kezdődött a pincérek és szállodai dolgozók első általános sztrájkja New Yorkban. A sztrájkot a Világ Ipari Munkásai (Industrial Workers of the World, IWW) szakszervezet szervezte, és a sztrájk csúcspontján több mint hatezer dolgozó tagadta meg a munkát. A tiltakozók heti egy szabadnapot és magasabb béreket követeltek, továbbá a szakszervezeti tagokkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megszüntetését. A munkáltatók rasszalapú gyűlöletet próbáltak szítani, ezért afrikai amerikai sztrájktörőket béreltek fel – azonban a munkások szövetkeztek a Színes Bőrű Pincérek Egyesületével (Colored Waiters’ Association), és felszólították a fekete munkásokat, hogy csatlakozzanak a sztrájkhoz.

Sok szálloda elfogadta a sztrájkolók bizonyos követeléseit, és a rendőri erőszak, a média zaklatása, valamint a sztrájktörők – köztük a helyi egyetemisták – növekvő száma miatt a sztrájk június végére befejeződött; több főszervezőt feketelistára tettek. A szállodai dolgozók azonban a következő években újra és újra sztrájkba léptek – ma pedig a New York-i szállodai dolgozók világszerte a legjobban fizetettek közé tartoznak.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Waiters’ Strike Ill-Timed; Just When High Cost of Living Ruins Restaurants”, The New York Times, 1912. június 1.;
„Waiters Out in 17 More Places”, The New York Times, 1912. június 1.;
„The Waiters’ Strike”, The New York Times, 1912. június 1., 10;
„The Collapsing Strike”, The New York Times, 1912. június 4., 10;
„The First Contract”, Hotel Workers.

Kiemelt kép: Sztrájkoló New York-i pincérek 1912. május 7-én (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)