1928. május 8.: Megölik Luisa Lallana sztrájkaktivistát

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1928. május 8-án a dokkmunkások sztrájkja során egy sztrájktörő megölte Luisa Lallana tizennyolc éves argentin anarchista gyári munkást. Az előző hónap folyamán a rosariói rakodómunkások munkabeszüntetéssel követelték öt éve változatlan bérük emelését. Lallana a Mancini zsákgyárbeli munkatársaival éppen a Női Kikötői Bizottság dokkmunkásokat támogató röplapjait osztogatta, amikor egy sztrájktörő, Juan Romero, a szélsőjobboldali félkatonai Argentin Hazafi Liga (Liga Patriótica Argentina) tagja fejbe lőtte. Lallana aznap délután belehalt fejsérülésébe.

Másnap a helyi szakszervezetek, az anarchista Argentin Regionális Munkásszövetség (Federación Obrera Regional Argentina, FORA), valamint a Kommunista Párt tiltakozásként általános sztrájkot hirdetett. Több ezer ember szüntette be a munkát, és vonult az utcára. Lallana temetési menetét egy ezer nőből álló oszlop vezette. A rendőrség erőszakosan a gyászolókra támadt, és két hadihajó érkezett a kikötőbe, hogy erősítést biztosítson a rendőrségnek és a félkatonai csapatoknak. Összesen tizenegy sztrájkoló munkást öltek meg abban a hónapban. Ennek ellenére a sztrájkok és a tüntetések folytatódtak a városban, és az elkövetkező év folyamán egyre nagyobb méreteket öltöttek.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Leónidas Noni Ceruti, „A 87 años del asesinato de la obrera Luisa Lallana”, ANRed, 2015. május 10.;
„Rosario Workmen Quit Long Strike”, The New York Times, 1929. augusztus 24., 4.

Kiemelt kép: Luisa Lallana (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)