1969. június 28.: A Stonewall-lázadás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1969. június 28-án a kora hajnali órákban kezdődött a Stonewall-lázadás. A New York-i rendőrség a melegbárok bezárását célzó politikájának részeként razziát tartott a jelentős részben szegény és munkásosztálybeli LMBT+ vendégkörrel rendelkező Stonewall Innben. Azonban ekkor először fordult elő a városban, hogy a letartóztatásba való belenyugvás helyett tömeg kezdett a rendőrök köré gyűlni. A bárban gendernonkonform emberek, transz nők és leszbikusok kezdtek ellenállni az invazív motozásnak, az utcán pedig egy „butch” (férfias karakterű) leszbikus nem hagyta magát letartóztatni, és felszólította az összeverődött tömeget, hogy „lépjen közbe”. Több szemtanú és saját beszámolója szerint is ez a valaki Stormé DeLarverie, a kétrasszú leszbikus drag king volt, akit a környéken „a leszbikusok őrangyalaként” ismertek – mások azonban vitatják ezt, és arra hivatkoznak, hogy a rendőrségi nyilvántartás szerint azon az éjjelen egyetlen leszbikust tartóztattak le, Marilyn Fowlert.

A tömeg – amelyben jelentős számú fekete, latin és fehér LMBT+ vendég és járókelő volt – ezután fizikai harcba keveredett a rendőrséggel, ami hat napig tartó zavargásokat váltott ki. A zavargásokban részt vett többek között Marsha P. Johnson, John O’Brien és Dave Van Ronk, a népszerű folkzenész is.

Az események után a résztvevők, valamint más LMBT+ radikálisok, köztük O’Brien és Martha Shelley, megalapították a Meleg Felszabadítási Frontot (Gay Liberation Front), amely forradalmasította a melegjogi mozgalmat. A következő év június 28-án évfordulós tüntetéseket szerveztek New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban és másutt. Ebből lett az éves Pride, amelyet a mai napig ünnepelnek világszerte.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„E25–26: The Stonewall Riots and Pride at 50” (podcast), Working Class History, 2020. április 17.;
Dennis Eskow, „Stonewall Inn Is Raided by the Police”, New York Daily News, 1969. június 29., 1;
David Carter, Stonewall: The Riots That Sparked the Gay Revolution (New York: Griffin Publishers, 2010);
Jonathan Ned Katz, „Stonewall Riot Police Reports”, Out History, frissítve 2019. június 11-én.

Kiemelt kép: Marsha P. Johnson (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)