1845. szeptember 15.: Ötezer pamutgyári munkásnő lép sztrájkba Pittsburgh-ben

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1845. szeptember 15-én a Pennsylvania állambeli Pittsburgh-ben és környékén dolgozó ötezer pamutgyári munkásnő lépett sztrájkba a legfeljebb tízórás munkanapot és a gyermekmunka megszüntetését követelve. Több hónapnyi sztrájkot követően százak vonultak a környék legnagyobb üzeméhez, a Blackstock gyárhoz, ahol a nők betörték a gyár kapuit, és erővel kiűzték a sztrájktörőket, miközben a nőket kísérő férfiak távol tartották a rendőröket. Bár a nők követeléseit nem teljesítették, a sztrájk országos figyelmet kapott. 1848. július 4-én, a függetlenség napján a pennsylvaniai törvényhozás elfogadta a tízórás munkanapról szóló törvényt. A törvénynek azonban számos kiskapuja volt, és igazán soha nem szereztek neki érvényt. A jobb munkakörülményekért és a rövidebb munkaidőért folytatott harcot a munkásaktivisták következő nemzedéke ott folytatta, ahol a pamutgyári munkások abbahagyták.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
„Pittsburgh Women in Organized Labor @ Pitt Archives: the Early Years”, University of Pittsburgh;
Erik Loomis, „This Day in Labor History: September 15, 1845”, Lawyers, Guns & Money, 2017. szeptember 15.;
„Allegheny Cotton Mill Strikes Historical Marker”, ExplorePAhistory.com.

Kiemelt kép: Pamutgyári munkások (Rendelkezésünkre bocsátotta a Working Class History)