1897. szeptember 10.: A lattimeri mészárlás

Áprilisban könyv formájában is megjelenik A munkásosztály története, Piróth Attila fordításában, a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce közös kiadásában.

Támogasd a MOT-ot a könyv előrendelésével!

Könyvbemutató április 23-án a Gólyában.

Ezen a napon, 1897. szeptember 10-én a Luzerne megyei seriff által szervezett rendőrkülönítmény a Pennsylvania állambeli Lattimer közelében tizenkilenc fegyvertelen, sztrájkoló szénbányászt és bányamunkást megölt, harminchatot pedig megsebesített, miután nem voltak hajlandók szétoszlani. A sztrájkolók – akiknek többségét hátba lőtték – migráns munkavállalók voltak, akiket sztrájktörőként hoztak a bányába, később azonban megszervezték magukat. A gyilkosokat bíróság elé állították, de mindannyiukat felmentették. A mészárlás azonban fordulópontot jelentett a bányamunkások megszervezésében az Egyesült Államokban; tömegesen léptek be – különösen a migráns munkavállalók – az Amerikai Egyesült Bányamunkások Szakszervezetébe (United Mine Workers of America, UMWA), és munkakörülményeik jelentős javulását vívták ki.

A  munkásosztály története

„A kis tettek milliónyi emberrel beszorozva átalakíthatják a világot” (Howard Zinn)

A történelmet nem a királyok, politikusok alakítják, hanem mi: egyszerű emberek milliárdjai. A munkásosztály története – a Working Class History magyar oldala – évfordulós rövidhírek formájában mutatja be a történelmet alulnézetben, az elnyomás elleni küzdelem megannyi epizódját. Itt olvashatsz többet a projektről.

Az anyagot a Théâtre le Levain (Kovász Színház) és a Mérce együttműködésében, Piróth Attila fordításában, Klopfer Judit szerkesztésében adjuk közre a MOT weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán.

Egyoldalas pdf fájljaink könyvtárunkból letölthetők, és közösségi terek, oktatási intézmények faliújságjára kitehetők.

 

Források:
Paul A. Shackel, „How a 1897 Massacre of Pennsylvania Coal Miners Morphed from a Galvanizing Crisis to Forgotten History”, Smithsonian Magazine, 2019. március 13., https://tinyurl.com/ya2uysdc;
Kenneth C. Wolensky, „Freedom to Assemble & the Lattimer Massacre of 1897”, Pennsylvania Legacies 8, no. 1 (2008. május): 24–31.